Koningschieten st Joris – st Barbara Gilde Maarheeze

Zaterdag 18 juni 2022 vond in Maarheeze onder een zinderende hete zon rond 30 graden het Koningschieten van ons Gilde st Joris – st Barbara plaats, met al de daarbij behorende rituelen.

In de vroege ochtend werd door het Gilde de nog regerende Koning Toon Liplijn thuis opgehaald met het voltallige Gilde en de standaardruiter voorop.

Daar aangekomen wachtte ons hartelijk ontvangst door de Koning en familie, na koffie met gebak ging Koning Toon Liplijn met zijn vrouw Nelly mee naar het Gilde terrein.

Onder de luifel van de Schutse was een kerkelijke sfeer gecreëerd en werd door Gerard Heesterbeek OFM, een zeer inspirerende H Mis opgedragen die helemaal paste in de sfeer van de dag.

Na een goed verzorgde lunch te hebben genoten, werden de benodigde rituelen in gang gezet om het Koningschieten te laten beginnen, er waren vijf gildebroeders die samen gingen strijden voor het koningschap van ons Gilde.

De schutsboom werd vrijgemaakt door één schot van de Wethouder Hennie Driessen, één schot van Gerard Heesterbeek OFM en één schot van de Koning Toon Liplijn.

Daarna moest de nog regerende Koning Toon Liplijn worden ontdaan van zijn koningsmantel, koningsvogel en al de daarbij horende delen.

Er werd onder het toeziend oog van onze wapenmeester Dave v d Palen een spannende strijd om de felbegeerde koningstitel gevoerd, eerst gingen kop, vleugel en staart van de goed geprepareerde vogel.

Al snel werd de vogel van alle kanten getroffen door de goed geoefende schutters en vlogen de stukken ervan af.

Tot het laatste stuk, de spanning steeg de vogel bleef maar draaien en de vogel had geen zin om zich over te geven, tot Jan Scheepers eindelijk na 128 schoten rond 16.11 uur het laatste stukje wist te raken.

En de nieuwe Koning van ons Gilde st Joris – st Barbara is voor 3 jaar bekend, een oorverdovend hoera en een luid applaus viel onze nieuwe Koning Jan Scheepers ten deel.

Na de vele welgemeende felicitaties, werd de nieuwe Koning Jan Scheepers geïnstalleerd, volgens de daarbij horende rituelen oa: onze Vaandrig Frans van Gansewinkel zwaaide 3x over het hoofd van de Koning als bescherming van het Gilde en nodigde de Koning uit om over het vaandel te lopen, daarna volgde de vendelgroet met de bazuinblazers en tamboers.

Er werd op uitnodiging van de nieuwe Koning Jan Scheepers nog lang gefeest en nagepraat over deze mooie dag die na een felle strijd weer een koning voor het Gilde heeft voortgebracht voor de komende 3 jaar.

Het was een prachtige dag waar we nog lang met veel plezier op terug kunnen kijken, mede door de vele vrijwilligers die dit alles mogelijk hebben gemaakt, samen met de vaste kern van het ons Gilde, daarvoor dank.

Koningschieten st Joris – st Barbara Gilde Maarheeze